Læder generelt

Forskellige typer læder

Okselæder er kohuder, der oftest stammer fra europæisk malkekvæg. Bøffellæder er bøffelhuder, der oftest stammer fra indiske eller pakistanske vandbøfler.

Særpræg ved ægte læder
Læder er et naturprodukt. Derfor må man gøre sig klart, at de påvirkninger, huderne har pådraget sig i løbet af dyrets levetid, også har sat sine spor i det færdigforarbejdede møbellæder. De hyppigst forekommende mærker er:

  • Sår, helede og åbne
  • Insektbid
  • Ringorm
  • Nakkerynker
  • Gødningsskader

 

Sortering, garvning og farvning

Der finder selvfølgelig både en sortering og en forarbejdning sted, før den endelige levering til møbelproducenten.
Forarbejdningen omfatter først og fremmest garvningen, som oftest er en kromgarvning, der gør læderet blødt og smidigt, og anvendes både til hård og blød polstring.

Farvning omfatter anilinfarvning og dækfarvning. Anilinfarvning bevarer læderets oprindelige struktur, idet farvestoffet trænger ned i læderet, og gennemfarver dette.

Dækfarvning består i en påsprøjtning af farve og lak på det anilinfarvede læder. Farvelaget ligger oven på læderets overflade.

Vejen gennem garveri

 

Lædertyper

Møbellæder opdeles i fire hovedgrupper:

  1. Anilin er læder uden overfladebeskyttelse. Her er tale om læder, der er tættest på den ædle hud. Anilinlæder bærer tydeligst spor af de naturlige særpræg, er sart og opsuger let væsker og fedt. Påvirkes let af lyset. Anilinlæder er "handskeblødt", meget behageligt at sidde på, og har den bedste evne til at absorbere kropsvarme.
  2. Semianilin er en lædertype, som har en tynd overfladebeskyttelse. Overfladen er godt beskyttet mod ydre påvirkninger. Denne type læder har også en god evne til at optage kroppens varme.
  3. Læder med overfladebeskyttelse - dækfarvet læder - er, alt efter overfladebeskyttelsens egenskaber, ekstra godt beskyttet mod ydre påvirkninger. Det har højere lysægthed end anilinfarvet læder og overfladebeskyttelsen gør det vanskeligt for vand, smuds osv. at trænge ned i overfladen. Overfladen kan være slebet og præget med et mønster (narvsat) for at skjule fejl.
  4. Nubuck er læder, der er forarbejdet specielt for at opnå den specielle "ru" overflade. Der er tale om anilin, som betyder, at det er læder uden overfladebeskyttelse. Det er dog almindeligt, at nubuck fra garveriets side er imprægneret for at give en vis beskyttelse.


Af yderligere typer findes antiklæder, som laves for at kunne fremstille et møbel, der fra starten ser gammelt ud.

Spalt er kødsiden af huden.

Top